Połączenie cukinii i czekolady jest pyszne i bosko wilgotne. Warzywa w cieście? Jestem jak najbardziej za, więcej rekomendacji nie potrzebuję. Przepis z nieocenionego blogu Doroty.
Składniki:
60g masła
1/4 szklanki oleju
125g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
0, 5 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
30g kakao
150g mąki
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/4 szklanki jogurtu naturalnego
1 szklanka cukinii startej na dużych oczkach
70g kuwertury czekoladowej
tabliczka mlecznej czekolady na polewę
Masło miksujemy na jasną puszystą masę. Dodajemy stopniowo olej i nadal miksujemy. Dodajemy cukier, wanilię, sodę, proszek do pieczenia, sól. Wszystko miksujemy razem. Wbijamy jajko cały czas ucierając. Dosypujemy mąkę na przemian z jogurtem. Miksujemy. Dodajemy kakao i kawę. Na końcu odkładamy cukinię i posiekaną na kawałki kuwerturę czekoladową. Mieszamy do połączenia się składników. Formę ( u mnie tortownica o średnicy 20cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej blaszki przekładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około godzinę ( do suchego patyczka). Przestudzone polewamy rozpuszczoną czekoladą. Ja dodatkowo posypałam jeszcze mielonymi orzechami laskowymi.
Smacznego :)
Piekłam podobne ciasto. Potwierdzam: jest super :-)
OdpowiedzUsuńTo bardzo pyszne ciasto ! Piekłam je, bardzo nam smakowało :)
OdpowiedzUsuńrobiłam, pyszne było!
OdpowiedzUsuńpamiętam, jego smak...
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciężkie, czekoladowe i mokre
wypieki.
bardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do przyłączenia się do akcji "warzywa w słodyczach" na durszlaku :)