niedziela, 18 września 2011

Razowa babka czekoladowa.

Babka ideał. Nie za słodka, mocno czekoladowa i cudownie wilgotna.  



Składniki:

3/4 szklanki cukru
2 czubate łyżki ciemnego kakao
2 łyżki wody
3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
2 łyżki wódki ( lub innego mocnego alkoholu u mnie śliwowica)
pół fiolki aromatu migdałowego

Masło, cukier, kakao i wodę zagotowujemy w garnku i studzimy. Przelewamy do miski dodajemy żółtka, alkohol, aromat, proszek do pieczenia i powoli dosypujemy mąkę. Gdy składniki się połączą ( masa będzie dość gęsta) dodajemy ubitą z białek pianę i delikatnie acz starannie mieszamy. Przelewamy do formy ( u mnie keksówka o wymiarach 8, 5x17 cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną. Pieczemy około 1 h w piekarniku nagrzanym do temp. ok 180 stopni. Pieczemy do tak zwanego suchego patyczka, trzeba uważać, aby ciasta za długo nie piec i nie wysuszyć. Po ostudzeniu ciasto polewamy rozpuszczoną na parze czekoladą.

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Hej, przepis mnie zaciekawił, tylko ze składników wyskoczyło Ci masło i nie wiem ile go dodać.

    OdpowiedzUsuń