czwartek, 21 kwietnia 2011

Czekoladowe ciasto z cukinią.

Połączenie cukinii i czekolady jest pyszne i bosko wilgotne. Warzywa w cieście? Jestem jak najbardziej za, więcej rekomendacji nie potrzebuję. Przepis z nieocenionego blogu Doroty.


Składniki:

60g masła
1/4 szklanki oleju
125g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
0, 5 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
30g kakao
150g mąki
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/4 szklanki jogurtu naturalnego
1 szklanka cukinii startej na dużych oczkach
70g kuwertury czekoladowej
tabliczka mlecznej czekolady na polewę

Masło miksujemy na jasną puszystą masę. Dodajemy stopniowo olej i nadal miksujemy. Dodajemy cukier, wanilię, sodę, proszek do pieczenia, sól. Wszystko miksujemy razem. Wbijamy jajko cały czas ucierając. Dosypujemy mąkę na przemian z jogurtem. Miksujemy. Dodajemy kakao i kawę. Na końcu odkładamy cukinię i posiekaną na kawałki kuwerturę czekoladową. Mieszamy do połączenia się składników. Formę ( u mnie tortownica o średnicy 20cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej blaszki przekładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około godzinę ( do suchego patyczka). Przestudzone polewamy rozpuszczoną czekoladą. Ja dodatkowo posypałam jeszcze mielonymi orzechami laskowymi.

Smacznego :)



niedziela, 10 kwietnia 2011

Piernik przekładany.

Gdy pod koniec tygodnia oglądałam w telewizji prognozę pogody na weekend wiedziałam, co upiekę. Słoneczna, ale zimna aura na wybrzeżu. Poranek, kuchnia skąpana w słońcu a termometr za oknem pokazuje jedynie 1 stopień. Po niedzielnym "dotlenianiu się" nad morzem, korzenna słodycz jak najbardziej wskazana, tym bardziej, że przełożona domowym dżemem z czerwonej porzeczki i marcepanem. Lubię piernik o każdej porze roku.


Składniki:

50g masła
1/3 szklanki brązowego cukru
1 łyżka nierafinowanego, ciemnego cukru z melasami
1 jajko
¾ szklanki zwykłej mąki pszennej
1 łyżka mąki pełnoziarnistej
50g miodu
1 łyżka zimnej wody
szczypta soli
½ łyżeczki sody
1 kopiasta łyżka kakao
¼ szklanki jogurtu naturalnego
1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika
słoiczek kwaśnego dżemu i masa marcepanowa do przełożenia
100g gorzkiej czekolady na polewę

Masło ucieramy z cukrami, dodając żółtko, miód, wodę i jogurt. Mąki mieszamy z kakao, sodą, przyprawą i wsypujemy do pozostałych składników. Ucieramy razem do momentu otrzymania gładkiej masy. Białko wraz ze szczyptą soli ubijamy i delikatnie mieszamy z ciastem. Przekładamy do formy ( u mnie niewielka w kształcie gwiazdki) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około godzinę. Po wystudzeniu przekrajamy ciasto na pół. Dolny blat smarujemy dżemem, na to układamy rozwałkowaną do kształtu formy masę marcepanową i kładziemy na nią kolejną warstwę dżemu. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Na wierzchu kładziemy deseczkę i lekko czymś dociskamy (np.1, 5 litrową butelką z wodą) przez około kwadrans. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią ciasto. Tak przygotowane odstawiamy na dobę w chłodne miejsce, aby wszystkie smaki się połączyły.

Smacznego :)



środa, 6 kwietnia 2011

Szarlotka razowa z orzechami pecan.

Pełnoziarnista mąką ma w sobie coś, co mnie do niej coraz bardziej przyciąga. Wypieki z jej dodatkiem są niesamowite. W połączeniu z brązowym cukrem stanowią idealną parę.



Składniki:

130g mąki pełnoziarnistej
60g brązowego cukru + 2 łyżki dodatkowo
2 jajka
szczypta soli
75g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej
3 łyżki mleka
1 łyżeczka cynamonu
50g orzechów pecan
3 średnie jabłka

Masło z 60g cukru i szczyptą soli ucieramy. Dodajemy pojedynczo całe jajka. Mąkę przesiewamy i mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Do utartej masy maślanej dodajemy esencję. Na przemian sypiemy mąkę z dodatkami i wlewamy mleko. Mieszamy do utrzymania jednolitej masy. Orzechy grubo siekamy i dodajemy do ciasta. Mieszamy. Formę ( u mnie ceramiczna do tart o średnicy 24cm) smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Ciasto przekładamy do formy. Na wierzchu układamy obrane i pokrojone na ćwiartki jabłek. Całość posypujemy pozostałymi dwoma łyżkami brązowego cukru. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 35 minut. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem lub polać miodem.

Smacznego :)



niedziela, 3 kwietnia 2011

Pełnoziarniste muffinki z marcepanem.

Wystarczy około godziny, aby od pomysłu przejść do konsumpcji. Przepis jest idealny na to, aby w tygodniu, po pracy do kawy na talerzyku pojawił się świeży, słodki wypiek. Muffinki są bardzo smaczne, wilgotne i pożywne. Najlepiej smakują lekko ciepłe.


Składniki:

130g mąki pełnoziarnistej
60g brązowego cukru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100g masy marcepanowej
100ml mleka
1 jajko
3 łyżki oleju
1 łyżeczka olejku migdałowego
6 połówek orzechów pecan ( do dekoracji)

W misce łączymy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i marcepan starty na dużych oczach tarki. W drugim naczyniu łączymy mokre składniki, lekko mieszając, aby się połączyły. Przelewamy do suchych składników i mieszamy tylko chwilę do połączenia się. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami ( będziemy potrzebowali 6 sztuk). Wypełniamy do 3/4 wysokości i na wierzchu każdej układamy połówkę orzecha. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 190 stopni.

Smacznego :)